Żywienie w naszym żłobku

Zespół Żłobków Miejskich w Rybniku oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie, które są uwarunkowane czasem pobytu dziecka żłobku. Racje pokarmowe realizowane są w 70% - 75% całodziennej racji pokarmowej rozłożonej na cztery posiłki; śniadanie I, śniadanie II, obiad, podwieczorek. Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci (Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie według aktualnych norm dla populacji Polski z 2017r).

 

zdjęcie przykładowych posiłków w żłobku

 

Do Zespołu Żłobków Miejskich uczęszcza 156 dzieci, w tym wiele dzieci z dietą eliminacyjną i w związku z tym,  zapewniliśmy tej grupie odpowiedni sposób żywienia. Rodzice wiedząc, że ich dziecko jest alergikiem przynoszą  listę alergenów i  przekazują  ją opiekunom dziecka oraz bezpośrednio osobom odpowiedzialnym za żywienie w żłobku. Każde dziecko z alergią jest traktowane indywidualnie. Modyfikacja diety dziecka jest przeprowadzana w konsultacji z jego rodzicami.

 

 

Nad kalorycznością posiłków  czuwa pani dietetyk, a pani intendent żłobka  zaopatruje  magazyn w świeże artykuły żywnościowe i odpowiada za skład jakościowy i ilościowy przygotowywanych przez kucharki potraw. Wspólnie odpowiadają za skomponowanie jadłospisu.Cały personel żłobka wkłada duży wysiłek w to, aby wyrabiać w dzieciach jak najlepsze nawyki żywieniowe: posiłki są o stałych porach, nie ma podjadania pomiędzy nimi. Zwracamy uwagę na barwę potraw. Kolorowe posiłki,  ładnie podane, zwiększają zainteresowanie jedzeniem i pobudzają apetyt naszych wychowanków.

 

zywienie zlobek 04

 

zywienie zlobek 02

 

zywienie zlobek 03

 

Zapraszamy do wysłuchania w Polskim Radiu Katowice informacji o pilotażowym programie zdrowego odżywiania w Miejskich Żłobkach w Rybniku

http://www.radio.katowice.pl/zobacz,51947,Zdrowe-zywienie-Program-pilotazowy.html,51947,Zdrowe-zywienie-Program-pilotazowy.html

 

Kuchnia w żłobku, panie kucharki, zdrowe posiłki

foto: W.Troszka (Gazeta Rybnicka)